Project Description

ATRACȚII TURISTICE

Templul Dacic al Ursitelor de la Şinca Veche

Pentru cei pasionați de legende și fenomene mai puțin explicabile, Mănăstirea de la Șinca Veche pare o destinație de neratat. La capătul unui drum de 60Km distanță de Bran, 45Km de Brașov și 22Km de străvechea ţară a Făgăraşului, se află satul Șinca Veche. Aici, în acest vechi sat românesc, sub Dealul Pleșuv există Mănăstirea Săpată în Piatră, cunoscută drept Templul Ursitelor, un loc fără vârsta despre care se spun povești fabuloase, încărcate de magie.
Lăcașul de cult din Șinca Veche se bănuiește că are o vechime de aproximativ 7.000 de ani și se presupune că ar fi aparținut aceleiași civilizații care a întemeiat „Templul Alb” din Insula Șerpilor.
Grota, scobită la poalele dealului, impresionează oamenii prin forma ei stranie. Aceasta nu este construită nici din lemn și nici din piatră, semn că, civilizația ce a construit-o cunoștea proprietățile gresiei și avea măiestria de a săpa în ea. Nisipul fin din interiorul lăcașului conține cristale de cuarț si siliciu. Mănăstirea rupestră din interiorul grotei este compusă din cinci încăperi, două altare şi un turn înalt de 10 metri. Acest turnul a fost ridicat în gresia moale şi seamănă cu o turlă fără acoperiş, unde razele de lumină răzbat direct în altar, fiind de fapt o gaură prin care se vede cerul. Localnicii spun că pe acolo coboară energiile din cer şi că, undeva sub pământ, ar exista un tunel de comunicare până la Cetatea Râşnovului. Aici au fost descoperite simbolul asemănător lui Yin şi Yang, precum şi Steaua lui David ceea ce le-a dat și mai mult de gândit arheologilor cu privire la datarea lăcașului, precum și a indentificării populației de pe vremea căreia a fost ridicat. Ca o particularitate deosebită locul este împodobit în prezent cu icoane, flori de munte și candele care nu se sting niciodată.
Câteva legende locale spun că cine doarme macar și câteva minute în templu sau în apropierea lui capăta forțe noi și devine mai puternic. Sau oamenii cu inimile curate și sinceri își îndeplinesc aici cele mai aprige dorințe. Tot localnicii spun că iarba din jurul templului face minuni iar laptele vacilor care pasc aici este mai gustos, mai gras și mai sănătos. O altă legendă amintește de apa izvorului aflat în apropiere, apă ce ar avea puteri tămăduitoare.
Alte atracţiile turistice ale zonei.
Dacă aţi ajuns la Şinca Veche, trebuie să ştiţi că în zonă sunt numeroase alte atracţii turistice, cum ar fi Poiana Narciselor de la Vad, cea mai veche moară funcţională din Transilvania de la Ohaba, dar şi Vâltorile de la Lisa, adevărate maşini de spălat naturale. Toate sunt pe o rază de maximum 20 de kilometri.
Pentru și mai multe detalii cu privire la zonă vizitați Mănăstirea Ordodoxă “Buna Vestire”, parte a ansamblului Mănăstirea Șinca Veche.