Project Description

Râșnov – Cabana Mălăești

Marcaj: Bandă Albastră
Durata: 5½ ore
Traseu periculos pe timpul iernii.

De la Râşnov (675 m) urmăm şoseaua spre sud, în lungul Văii Ghimbavului (Râul Mare), mai întâi printre lanuri, apoi prin fâneţe bogate şi pe lângă zăvoaiele din lungul văii. Peste fruntea pădurilor, în fund, se profilează imensa piramidă a Bucşoiului. De-a lungul apei Ghimbavului şoseaua ajunge (2½-3 ore pe jos) la uzina Râşnovului.
De aici urmăm către sud, în urcuş, drumul carosabil şi după cca. 15-20 min traversăm V. Ţigăneşti. În dreapta se înaltă Munţii Velicanul şi Ţigăneşti.
Străbatem o poiană şi la reintrarea în pădure, către stânga, traversăm firul V. Mălăeşti, apropiindu-ne mult de V. Glăjăriei (stânga). Curând părăsim drumul carosabil ce se continuă în lungul Văii Glăjăriei şi prindem poteca spre dreapta. Strecurându-se printre numeroşi bolovani, drumul încalecă pieziş coama dintre V. Glăjăriei şi V. Mălăeşti, trece pe malul stâng al acesteia din urmă (pe dreapta, cum urcăm) şi se continuă în lungul văii. După a doua traversare urcăm pieptiş o mică porţiune, pe malul opus. apoi urmăm în urcuş uşor coama dintre V. Mălăeşti şi pârâul din stânga.
După cca. 1 oră de la uzină, ajungem lângă Izvorul Mălăeştilor, ce tâşneşte în dreapta, de sub o coamă împădurită. De aici poteca se orientează brusc la stânga, ieşind repede în Poiana Mălăeşti-Izvor, pe care o traversează în lung; la capătul poienii, pe o coamă scundă, se ramifică la stânga drumul spre Cabana Diham.
Ramificaţie spre Cabana Diham prin V. Glăjăriei. Marcaj cruce albastră. Coborâm repede în partea opusă a coamei şi în cca. 5 min ajungem în Poiana Glăjăriei. Din marginea poienii ne îndreptăm către E-NE, traversăm poiana în coborâş şi întâlnim drumul din lungul Văii Glăjăriei, pe care îl urmăm în jos, iar după 5 min traversăm firul văii (atenţie la stâlpul indicator), în punctul de confluenţă cu Vâlcelul Dihamului. De aici continuăm spre SE, traversăm imediat Vâlcelul lui Timen şi începem urcuşul pieptiş spre est. După cca. 40-45 min din fundul văii ieşim pe coama largă şi înierbată de sub Măgura Cenuşie, la Cabana Diham (1320 m).
Traseul nostru continuă la dreapta, urmând în urcuş pieptiş coama dintre Văile Glăjăriei şi Mălăeşti. După 30-40 min de la ramificaţie poteca începe să urce uşor, în lungul unei platforme situate între abruptul Bucşoiului (stânga) şi firul Văii Mălăeşti (dreapta), adâncit aici mult în masa de bolovănişuri ce formează morena frontală a văii. La capătul de sus al platformei, deasupra unui piept scurt, ieşim în marginea unei poieni, pe flancul vestic al Bucşoiului. După încă o treaptă a văii traversăm o poiană largă, loc al vechii Cabane Mălăeşti, de unde se deschide dintr-o dată perspectiva porţiunii alpine a văii. De la capătul de sus al poienii, urcând o ultimă ruptură de pantă, poteca ajunge în marginea căldării inferioare a văii, la Cabana Mălăeşti (1720 m).

Cabana Mălăești – Valea Țigănești (Clincea – Bran)

Marcaj: Bandă Galbenă
Durata: 5 ore
Traseu periculos pe timpul iernii.

De la Cabana Mălăeşti (1720 m) poteca se îndreaptă către vest, în urcuş pieptiş pe flancul estic al crestei Padina Crucii, printre jnepeni şi anini de munte, până în creastă, de unde coboară de-a coasta pe versantul dinspre V. Ţigăneşti, acoperit cu întinse covoare de smirdar, şi ajunge în firul V. Ţigăneşti. După ce traversează acest fir pe lângă un mic lac format din acumularea apelor din ploi, drumul trece pe versantul răsăritean al Culmii Ţigăneşti, în urcuş de-a coasta, şi după cca. 1½ oră de la Mălăeşti iese pe această culme, în Şaua Ţigăneşti. Aici întâlneşte drumul (marcat cu bandă roşie) ce vine pe creastă din stânga, dinspre Vf. Omu şi se îndreaptă, în coborâş, spre Clincea – Bran.

Foarte important

 • De câte ori doriți să plecați în drumeți pe trasee montane, indiferent de experiența și condiția fizică a dumneavoastră, anunțați înainte de intenția de a pleca pe munte! Este recomandat să o faceți la plecarea din unitatea de cazare, fie vorbind cu administratorul acesteia, fie cu persoane cunoscute, dar care să vă cunoască intenția, traseul și punctul de destinație. Astfel, aceste persoane vor ști unde ați plecat, timpul optim de întoarcere în unitatea de cazare și în caz de urgență (cum ar fi lipsa dumneavostră sau a grupului) vor alerta și vor colabora cu autoritățile și echipele de salvare dând informații prețioase acestora.

 • Plecați în grup. Nu este recomandat să fiți pe munte singur!

 • Plecați pe trasee conforme cu condiția fizică a dumneavostră și doar echipați corect și adecvat acestor drumeții. Nu adidași, teniși, îmbrăcăminte din jeans, strâmtă sau incomodă.

 • Nu subestimați dificultatea și durata traseelor montane!

 • Niciodată nu părăsiți marcajele traseelor! Fiți mereu atenți la acestea pentru a nu vă rătăci.

 • Pregătiți-vă rucsacurile de drumeție conform cu durata și tipologia de traseu, precum și cu premisa că nu veți găsi apă sau alimente hrănitoare pe drum. Proviziile sunt necesare și salvatoare de vieți.

 • Nu consumați băuturi alcoolice, nu fumați pe drum și alimentați-vă corect mai ales dacă veți depune un efort considerabil. Hidratarea se va face ideal, la plecarea și sosirea de pe traseu. Dacă simțiți nevoie, luați o pauză pe traseu, dar nu încetiniți ritmul și nu amânați sosirea la destinație. Gestionați-vă corect timpii de dus, staționat și întors.

 • Informați-vă corect cu privire la starea drumurilor, a traseelor, a prognozei meteo din zona în care doriți să călătoriți și asta numai de pe site-uri autorizate, oficiale și de încredere.

 • Plecați la drum cu bateriile telefoanelor mobile încărcate!

 • Oricând apelați cu încredere la SALVAMONT, fiți la curent cu numerele de telefon, cu unitățile zonale ale acestora.

 • În caz de pericol apelați numărul de urgență 112!

Recomandăm ca hărțile traseelor montane pe care doriți să le parcurgeți să fie accesate doar de pe site-urile de specialitate și actualizate. Foarte important, Google Maps NU este o aplicație actualizată cu traseele montane/ indicații de orientare pe munte, etc.

Recomandăm site-uri de tipul: www.muntii-nostri.ro sau www.visitbran.com

Descrierile și informațiile cu privire la traseele montane de pe site-ul www.muntelerece.ro au fost preluate de pe site-urile:
www.muntii-bucegi.ro
www.muntii-nostri.ro
www.emunte.ro