Project Description

ATRACȚII TURISTICE

Muzeul Satului Brănean

Muzeul Satului Brănean
În parcul din vecinatatea Castelului Bran a fost amenajat în anul 1961 un valoros muzeu etnografic şi antropologic al satului Brănean. Ansamblul cuprinde 18 monumente de arhitectură populară unde veți putea regăsi locuințe, gospodării, anexe și zone de lucru, instalații de prelucrare a lemnului și a lânii acționate hidraulic. Totodată, trecând pragul gospodăriilor reconstituite cât și originale brănene, se pot admira și piese din portul popular local, tradiții și îndeletniciri surprinse în obiectele expuse.
În incinta satului reconstituit, se regăsesc două elemente esențiale țăranului brănean. Fântana – sursa de apă, sursa de viață și Crucea troiței – legătura cu Divinitatea și caracterul profund arhaic și religios al săteanului. Rând pe rând, veți admira toate tipologiile de locuințe întâlnite în zona Branului, Moeciu, Măgura, Fundata, Rucăr. Unele gospodării sunt uniform răspândite în aceste zone, și se poate spune că sunt reprezentative, fiind compuse din cameră de locuit, tindă și cameră de curat. Pereții sunt lipiți cu lut și văruiți simplu, acoperișul din șindrilă construit în 2 sau 4 ape, podelele sunt din lut iar interiorul este simplu amenajat cu mobilier minimal, lucrat de sătean și pereții acoperiți cu lucrăturile făurite manual de femeile brănence. Ferestrele mici sunt caracteristice acestui tip de locuință. Pe lângă gospodăriile micuțe, comune, mai sunt prezentate cele cu particularități de arhitectură, zonă sau utilizare. Gospodării mai mari cu 4 camere, construite pe temelii din piatră, compuse din ocol pentru animale, curte interioară pietruită și închisă cu 2 porți înalte. Case cu interioare mai bogate, cu mobilier mai evoluat, mai calitativ, precum și pereți împodobiți cu piese ceramice, lucrături țesute din lână și bumbac, camere destinate lucrului manual și războiului de țesut. După parcurgerea gospodăriilor, se ajunge în sectorul construcțiilor din bârne de lemn și cu destinații specifice cum ar fi stâna, dar și a instalațiilor tehnice folosite la diferite meșteșuguri.
Muzeul Satului Brănean a reușit să surprindă fidel comoara etnografică și culturală a acestei zone atât de bogate și de deosebite, astfel că acesta este inclus în Asociația Muzeelor În Aer Liber Din România.

Mai multe detalii și ore de vizitare vizitați site-ul aici: www.muzeulnationalbran.ro