Project Description

ATRACȚII TURISTICE

Cetatea Râșnovului

La cca 15 km depărtare de Bran, pe drumul spre Brașov, străjuind poalele munților Bucegi se înalță frumoasa Cetate a Râșnovului. Situată strategic pe dealul de Sud al Orașului Rozelor, așa cum era numit în trecut Râșnovul, cetatea este unul dintre cele mai bine păstrate ansambluri țărănești medievale din Transilvania.
Cele două izvoare istorice care stau la baza construcției așezării din Râșnov, vorbesc despre o origine foarte îndepărtată. Prima este Cetatea Dacică Cumidava, arheologic datată din epoca bronzului, demonstându-se existența sa prin sistemului defensiv compus din 3 șanțuri și 3 valuri de apărare amplasate pe zona de Est a cetății. A doua sursă cu privire la istoria cetății face trimitere la perioada 1211-1225 când cavalerii teutoni care stăpâneau în Țara Bârsei au adus în această regiune primii coloniști sași. O parte au fost așezați alături de populația românească băștinașă din zonă, contribuind astfel la dezvoltarea regiunii.
Însă prima mențiune oficială a cetății tărănești dateaza din anul 1335. Și-a câștigat în timp renumele de cetatea imposibil de cucerit datorită masivității și a poziției strategice deținute. Cetatea Râșnov are un stil arhitectonic simplu, apropiat de construcția caselor obișnuite, adaptat cerințelor de fortificare, păstrându-și aspectul medieval și după aproape 700 de ani. Pereții contruiți din piatră au asigurat o protecție de 5 metri pe înălțime și până la 1 metru și jumătate grosime. Cetatea și-a pierdut rolul activ de apărare și după începutul secolului al XVIII-lea când granița Transilvaniei a fost asigurată militar, iar invaziile externe au încetat, locuitorii din interiorul cetății s-au mutat în vatra actuală a Râșnovului, iar în timp fortificația s-a ruinat.
În prezent, cetatea păstrează pe lângă zidurile neregulate construite după forma dealului, turnurile de apărare și cele situate la intrări și o serie de construcții interioare. Conturul fostei capele situată în cetatea de jos, turnul de intrare princial asigurat de o poartă uriașă, turnul spre porțiunea superioară, străzile pavate cu piatră originală ce șerpuiesc printre cele 30 de case existente (unele aflate în stadiu de reconstrucție), piața cetății superioare și fântâna din centrul acesteia, o fântână adâncă de 164 de metri și marcată de legende vechi de pe timpul năvălirii hoardelor turcești.
Și pentru că cetatea s-a conservat și s-a dorit reînvierea spiritului acesteia, în interior se găsesc magazine cu suveniruri, un mic muzeu amenajat într-o casă în care se pot admira arme, unelte, mobilier și alte obiecte medievale dar și intrumente de tortură, precum și un mic restaurant.
Accesul se face foarte ușor, de la baza dealului, accesând un funicular, ori un drum șerpuit prin pădure sau din partea opusă a cetății, cu un trenuleț turistic.
Pentru alte detalii, costuri și program, vizitați site-ul aici: www.rasnov-turism.ro