Project Description

ATRACȚII TURISTICE

Cetatea Prejmer

Aflată la o distanță de 46km de Bran, una dintre cele mai deosebite bijuterii arhitectonice ale Brașovului, Cetatea Fortificată Prejmer vă invită să îi treceți pragul si să vă bucurați de comorile ascunde din ea.
Cea mai veche ridicare gotică din Transilvania, Biserica Evanghelică a cetății, a fost construită în secolul XIII pe baza unei vechi bazilici romane datată în același secol. Ca multe alte obiective din Transilvania, și acesta își are primele pietre de temelie puse de cavalerii Teutoni, ce au populat zona în secolele XII-XIII. Ansamblul de cult evanghelic era format din clădirea bisericii, incinta fortificată cu drum de apărare, două turnuri și patru bastioane.
Cetatea Prejmer a fost ridicată pentru apărarea bisericii din Prejmer de invazia tătarilor și a turcilor care încercau să cucerească Ardealul, intrând și atacând prin Pasul Buzăului. Cetatea avea formă de cerc cu ziduri înalte de 12 metri și cu o grosime de aproximativ 4 metri. Turnul de poartă împreună cu porțile din fier masiv și podurile ce traversau canalul cu apă se puteau ridica printr-un sistem complex la acea vreme. Și pentu că această cetate avea scopul de apărare și Prejmer avea zidurile prevazute cu guri de foc prin care, pentru nimicirea cuceritorilor, se tura smoală, apă clocotită sau ulei încins. Și pentru că nu erau de ajuns toate metodele, Cetatea Prejemer mai deținea un secret de temut: Orga Morții. Un ansamblu de arme de tragere ce se activau simultan, dispuse sub aspectul unei orgi, cu o forță uriașă de impact asupra trupelor cuceritoare. Un alt aspect unic consta în aranjarea asimetrica a circa 300 de camere pe câte patru etaje și instalarea în încăperile în formă de fagure a prizonierilor capturați. Cetatea a fost atacată de 50 de ori de turci. Se spune că cetatea a picat o singură dată în mâinile duşmanilor, dar doar pentru că veniseră ca prieteni, iar după ce au pătruns în cetate s-au transformat în cuceritori.
Pe lângă interesantele detalii de arhitectură, construcții și detalii istorice, oricărei cetăți îi stă bine și cu câteva legende care aruncă un aer misterios asupra sa. Una dintre legende se referă la aspectul uneia dintre porțile dintre bastioane căreia îi lipsește un dinte. Astfel, povestea spune că la una dintre invaziile barbare, un tătar a fost lovit în cap de „dintele” porţii de fier şi atât de tare îi era capul, încât a sfârşit prin a-l rupe. Cealaltă legendă, pare că era chiar un obicei, nu de demult stins, din orașele transilvănene. Se spune că, de fiecare dată când o familie din comunitate începea să dea semne de supărare, certuri sau chiar intenții de separere, soții erau aduși împreună și obligați de preotul bisericii să stea o lună în „odaia împăcării”. Acest răstimp de ședere, presupunea conviețuirea într-o mică carmeră, cu un singur pat, ei trebuid să și mănance cu un singur tacâm dintr-un singur blid. Astfel că, după ce se termina pedeapsa, cuplurile plecau inevitabil împăcate.
Ansamblul fortificat al Bisericii și cel al cetății din Prejmer este una dintre cele câteva obiective salvate de distrugerile sistematizate ale perioadei comuniste din România. Între 1960 şi 1973, statul român prin acordul personal al lui Nicolae Ceauşescu, a semnat o investiţie de 18 milioane de lei (valoarea monetară a momentului) pentru restaurarea ei. Din 1992 cetatea aparţine Fundaţiei Saşilor Transilvăneni.
În prezent ne putem lăuda cu faptul că Cetatea Prejmer este un obiectiv de prim rang al României, o comoară pentru sașii din Transilvania, prin faptul că aceasta este singurul obiectiv turistic din România care a primit trei stele în Ghidul Verde Michelin, ghid internațional destinat turismului.
Pentru mai multe informații, date cu privire la programul de vizitare și costuri accesați site-ul: www.cetateaprejmer.ro