Project Description

ATRACȚII TURISTICE

Cetatea Feldioara

La capătul unui drum pe 47km, pe malul stâng al Oltului, se află localitatea Feldioara. Imediat în spatele bisericii fortificate, mai sus pe deal, se ridică albă, frumoasă şi complet recondiţionată Cetatea Feldioaorei. Cu un istoric asemănător al Cetăţii Râşvovului, construită de cavalerii teutoni în secolul XII pentru a opri invazia hoardelor cumene, cetatea poartă numele Fecioarei Maria, protectoarea ordinului cavaleresc amintit.
Cetatea Feldioara poartă în ziduri istoria locului, fiind ridicată pe un pământ locuit încă din perioada neoliticului trecând prin epoca bronzului și cea a dominației romane care au lăsat situri importante de ceramică, sticlărie sau obiecte din aur, precum și un tezaur compus din 21 de monede romane.
Chiar dacă istoria zbuciunată a Țării Bârsei a provocat schimbări majore în planurile artihectuarale ale așezării de apărare, trecând de la experiența de constructori a teutonilor acumulată în Țara Sfântă și în Asia Mică, la modificările impuse de conducătorii maghiari după alungarea ordinului cavalerilor din Transilvania, Cetatea țărănească din Feldioara, așa cum se regăsește în zilele noastre, a strâns între zidurile ei și a păstrat tot ce a fost mai valoros, mai trainic și mai reprezentativ pentru istoria locală. Construită pe o stâncă calcaroasă înaltă de 150 metri, cetatea a fost extinsă după aceea cu ajutorul sașilor din Râșnov, Cristian și Vulcan. Laturile de vest, nord și est erau apărate de o galerie continuă, două anteforturi și șapte turnuri. Pe latura de sud, mai abruptă, erau numai două turnuri.
Forma actuală a cetății, renovată între anii 2012-1017, respectă doar poziționarea turnurilor ridicate de teutoni, precum şi zidul de protecție „Zwinger”. În rest, nimeni nu știe care a fost apectul inițial al ansamblului cetății. În interiorul curții s-a descoperit existența unei fântâni adâncă de aproximativ 70 de metri. Astfel, ținându-se cont și de acest lucru, fântâna a fost reconstruită. Tot în curtea cetății se pot vedea două marcaje la nivelul solului, resturile unei capele iniţiale şi ale unei mănăstiri cisterciene. De asemenea s-a amenajat un spaţiu de belvedere pe zidul de strajă, de unde poate fi admirată panorama Ţării Bârsei.
Astfel pe lângă ocazia de a vă plimba pe pietrele încărcate de istoria sutelor de ani, când ajungeți la cetate mai puteţi vizita şi două expoziţii: „Mărturii arheologice şi mărturii de locuire şi conlocuire în Feldioara”, care va fi permanentă şi expoziţia temporară „Armindenii – Sărbătoare şi Tradiţii”.
Petru mai multe detalii cu privire la zona, cetate si program de vizitare, accesati site-ul aici: www.viziteazafeldioara.ro