Project Description

ATRACȚII TURISTICE

Castelul Bran

Una dintre cele mai frumoase fortificații din lume vă așteaptă să îî treceți pragul la granița dintre vechile provincii istorice românești, Transilvania și Valahia. Învăluit în legenda notoriului Conte Dracula și situat pe o stâncă ce dispune de o panoramă uimitoare a zonei, Castelul Bran a luat naștere în anul 1377, fiind finalizat 5 ani mai târziu.
Istoria castelului este totuși un pic mai veche, acesta fiind ridicat pe zidurile de piatră și lemn ale unei cetăți construite de cavalerii teutoni între anii 1211-1225. Primul castel Bran, numit Dietrichstein a fost ridicat pentru apărarea graniței de sud-est a Transilvaniei de invaziile hordelor de barbari cumani si pecenegi. Chiar numele Bran, are o proveniență turcă, fiind o traducere a cuvântului „poartă”.
După ce castelul a fost incendiat și distrus de mongoli în 1242 iar ordinul teutonior a fost alungat din regiune, Sigismund al Ungariei a început în 1377 construcția noului castel din piatră, timp în care așezarea Bran a început să se dezvolte spre ceea ce avea să devină un târg de referință al zonei de graniță. În 1498 Branul a căzut în jurisdicția Brașovului.
Dacă inițial acest castel avea funcție de cetate fortificată de apărare, prin modificările suferite de-a lungul sutelor de ani, acesta s-a transformat într-o impresionantă reședință regală, o dată cu donarea din anul 1920 către Reginei Maria a României, în semn de recunoştinţă faţă de contribuţia sa la înfăptuirea Marii Uniri.
În prezent, pe lângă întreaga istorie tumultoasă, Castelul Bran adăpostește un muzeu, situat pe cele 4 nivele ale sale, compus din mobilier, costume, arme, armuri și obiecte din colecția personală a familei de Habsburg. Pe lângă muzeul interior, Domeniul Castelului Bran cuprinde și Parcul regal, Casa de ceai, Capela Stella Maris și Casa Principesei Ileana.
Pentru întreaga istorie, cronologie, date și amănunte vizitați site-ul oficial aici: www.castelulbran.ro