Project Description

ATRACȚII TURISTICE

Brașov

Dacă tot v-ați hotărât să vă petreceți timpul liber în Bran, și dorul de plimbare nu vă lasă să stați în cameră, ce ziceți de un traseu bogat în istorie, legende, povești și monumente deosebite, oferit de străzile Brașovului?
La o distanță de numai 28 de km de Bran, Brașovul vă așteaptă să îl descoperiți la pas. Fie că alegeți să îi împărțiți reperele pe mai multe zile de vizitare sau că vă decideți să îl traversați într-o singură zi, el vă asigură că nu vă veți plictisi nicio secundă. Vă recomandăm să vă luați doar un telefon, aparat foto, dacă vreți poze profi, un rucsac în care să aruncați multă bună dispoziție și cam atât. Restul, le veți găși în oraș. Apă, sucuri, cafea, bunătățuri dulci și delicatese transilvănene. Deci, să porniți la drum!
Ce puteți vedea, vizita, poza în Brașov? O mulțime așa cum v-am spus. Iată și un mic itinerariu, iar dumneavostră rămâne să îl parcurgeți așa cum simțiti. Începem din piața în care ajung toate drumurile…

Piața Sfatului
Se poate spune că este cel mai cunoscut loc din Brașov, o adevărată promenadă, un loc încărcat de istorie încă din Evul Mediu. Cunoscut ca piață de vânzare a mărfurilor de către sași, maghiari dar și de români, Piața Sfatului este o emblemă a conviețuirii pașnice între naționalități dar și un punct de referință pentru oraș. Dintre clădirile pe care le puteți admira sau vizita în piață, putem aminti Casa Sfatului, Biserica Adormirea Maicii Domnului, Casa Negustorilor, Casa Filstich-Plecker, Casa Mureșenilor, Muzeul Civilizației Urbane Brașov, Fântâna din piață, precum și pasajele și piațetele din imediata apropiere. Lângă Piața Sfatului, pe drumul pietruit, se află Biserica Neagră.

Biserica Neagră
Una dintre cele mai emblematice biserici din România se află în centrul Brașovului. Biserica cu nume sonor și cu o istorie extrem de tumultoasă, dăinuie de sute de ani și este un bastion cultural, istoric, dar și social al vremurilor ce au trecut peste orașul Brașov. Denumită așa după un uriaș incendiu ce a devastat-o în anul 1689, Biserica Neagră poartă multe alte bătălii cu trecerea timpului. Construcţia acesteia a durat aproape 100 de ani, începând în anul 1377 şi finalizându-se în jurul anului 1477. În anul 1421 construcţia, neterminată, a avut de suferit masiv din cauza invaziei otomane. În planul iniţial, Biserica era prevăzută cu două turnuri însă, din lipsa fondurilor cel de-al doilea turn nu a fost construit niciodată iar primul şi singurul turn a fost finalizat cu 37 de ani mai târziu decât restul clădirii, în 1514. Numele original al bisericii este Biserica Sfânta Maria. În 1542, din iniţiativa umanistului Johannes Honterus se schimbă statutul Bisericii, devenind biserică luterană odată cu introducerea slujbelor religioase în limba germană de rit evanghelic-luteran. Până în 1542 biserica fusese catolică. Așa cum am menționat, numele actual al bisericii a fost dat în urma incendiului din anul 1689. O dată cu reconstrucţia acesteia, ce a durat aproape 100 de ani, s-a extins acoperișul şi s-a renovat interiorul pierzându-și din influenţele austere gotice, căpătând o influenţă barocă. Pentru refacerea bolţii bisericii au fost aduşi meşteri din străinătate deoarece cei din zonă nu aveau cunoştinţele necesare refacerii acesteia.
Ce puteți descoperi la vizitarea acestui monument remarcabil? Orga mecanică Buchholtz, din Biserica Neagră, este cea mai mare şi funcţională orgă din sud-estul Europei. Orga are 3993 tuburi şi 76 de registre. Tot în cadrul Bisericii Negre se află cea mai importantă colecţie de covoare orientale din sud-estul Europei. Omul de cultură, cu o importanță covârșitoare pentru evoluția socio-culturală și educațională a Brașovului, Johannes Honterus, este înmormântat aici. Biserica Neagră din Braşov este cel mai mare locaş de cult în stil gotic din sud-estul Europei, are o capacitate de 5.000 de persoane, măsoară 90 de metri lungime şi 37 metri înălţime iar turnul crucii are 65 de metri.
Biserica mai ascunde multe lucruri deosebite, astfel că vă rămâne doar să îi treceți pragul si să le descoperiți chiar dumneavoastră.

Strada Sforii
Între străzile Cerbului și Poarta Șchei există o stradă ca o sfoară, lungă de aproximativ 80 m și lată de până la 1,35 m. Dacă original ea a fost gândită ca un pasaj pentru accesul mai facil al pompierilor în caz de incendii, astăzi ea ocupă cu mândrie locul 3 în topul celor mai înguste străzi locuite din Europa.
În prezent, strada Sforii, renovată în anii 2003 și 2018, are statut de muzeu în aer liber, unde, cu ajutorul câtorva ONG-uri, se organizează expoziții tematice, campanii de promovare și recunoaștere a patrimoniului în aer liber, precum și diverse evenimente de întreținere, curățare și recondiționare, toate făcându-se cu ajutorul voluntarilor și a sponsorilor implicați în acest tip de proiecte.
Strada Sforii are şi o legendă care prinde şi astăzi foarte bine cuplurilor de îndrăgostiţi. Se spune că în perioada medievală aici se ascundeau tinerii pentru a se săruta în intimitate, dar şi îndrăgostiţii ai căror părinţi nu erau de acord cu relaţia lor. Legenda care a rezistat peste ani spune că cuplurile de îndrăgostiţi care se sărută pe Strada Sforii sunt destinaţi să rămână împreună toată viaţa. Un motiv în plus pentru a vă trece în itinerariu și o vizită la una dintre cele mai cunoscute atracţii turistice a Brașovului, recunoscută pe plan mondial.

Poarta Ecaterinei și Poarta Șchei
Poarta Ecaterinei a fost construită, pentru a facilita accesul șcheienilor în Brașov, la mijlocul laturii dintre Bastionul Țesătorilor și cel al Fierarilor, pe locul unei vechi porți din veacul al XIV-lea. Situată în partea vestică a vechii cetăți medievale a Brașovului, lângă Poarta Șchei, Poarta Ecaterina este unicul vestigiu din oraș care și-a păstrat aspectul original până în prezent. Numele acestui monument a fost împrumutat de la mănăstirea de călugărițe ce se afla acolo, pe strada Caterina. Clădirea pătrată cu patru turnulețe, ca semn al jurisdicției, era prevăzută cu un pod mobil cu lanțuri pentru asigurarea trecerii peste șanțul cu apă, iar în interior erau galerii de lemn amplasate pe mai multe rânduri, pentru apărători. În 1559 a fost ridicat și turnul porții, care se vede și astăzi. De formă pătrată, pe trei nivele, construcția are în partea superioară patru turnulețe ce simbolizau „Jus Gladii”, un privilegiu medieval care dădea conducătorilor brașoveni dreptul de a aplica pedeapsa supremă. Bolta turnului este pictată în stilul Renașterii, iar arhitectura acestuia este unică în lume, făcând din el o prețioasă bijuterie artistică. Documentele menționează că pentru fiecare din cele opt guri de tragere ale turnului fuseseră aduse bombarde de la Praga. Turnul Porții – astăzi mare parte în pământ – a suferit stricăciuni importante din cauza cutremurelor și incendiilor din 1689 și 1738. Nemairăspunzând cerințelor negustorimii române din Șchei, poarta (cu excepția turnului) a fost dărâmată în 1827, un an mai târziu construindu-se actuala Poartă Șchei.
Turnul porții, renovat, adăpostește astăzi expoziții periodice de artă și istorie, păstrând astfel spiritul edificiului viu.
Poarta Șchei denumită și Porta Valachica, a fost înălțată între anii 1827-1828, cu scopul permiterii intrării brașovenilor din Șchei în vechea cetate a Brașovului. Având forma unui arc de triumf, poarta este prevăzută cu trei intrări, dintre care cea din mijloc și ce mai mare este cea principală și celelalte două intrări fiind mai micuțe, poziționate lateral, permit accesul pietonilor. Situată lângă Poarta Ecaterinei, construită din piatră și cărămidă, în stil clasic de către meșterul zidar Joseph Jani, Poarta Șchei a fost folosită și pe post de depozit. Pe partea de sus a porții se pot observa niște inscripții în limba latină care simbolizează faptul că poarta a fost clădită la 10 ani după vizita din anul 1817 a împăratului Francisc I la Brașov. În zilele de astăzi, pe sub poartă trec călare junii spre oraș, cu ocazia paradei de „Coborârea în Cetate” unde se întălnesc toate cele șapte cete de juni ai Brașovului.

Turnul Alb și Turnul Negru
O dată cu apariția Cetății Brașovului și a incintei de apărat, pe Dealul de Strajă al cetății, au apărut cele două turnuri, cu rol clar în observarea și apărarea zonei.
Turnul Alb. Construit între anii 1460 și 1494, turnul impresionează și astăzi prin masivitatea și zveltețea liniilor sale arhitectonice. Situat pe Dealul Warte-Straja sau Dealul Romurilor, are o structură de formă semicirculară din piatră și cărămidă, peste 30 m diferență de nivel față de zidurile orașului înălțime: 20 metri spre oraș și 18 metri spre deal. Zidurile sale au o bază de 4 metri, iar diametrul turnului măsoară 19 metri, fiind construit cu scop de apărare și observație. Denumirea acestuia provine chiar de la culoarea cu care este vopsit, nimic altceva decât var alb. De-a lungul zidurilor sale, turnul prezintă metereze, guri pentru smoală și balcoane susținute de console cioplite în piatră. Aflându-se la 59 m depărtare de zidul cetății, turnul comunica cu aceasta pe latura nordică prin intermediul unui pod mobil ce făcea legătura între turn și Bastionul Graft. Avea vedere spre Blumăna și, cu cele 5 etaje ale sale, era cel mai înalt punct de fortificație din Brașov. Cu ocazia marelui incendiu care a măcinat Brașovul în 21 aprilie 1689, focul dus de un vânt puternic a cuprins și Turnul Alb, care a ars, fiind renovat de abia în 1723. Accesul către turn se face pe o scară din piatră, cu un grad de înclinare foarte ridicat, dar o dată ajunși la edificiu, sub picioarele dumneavoastră se va oferi o uimitoare panoramă a orașului vechi.
Turnul Negru este unul dintre cele patru turnuri de observație ale Cetății Brașovului construit, la fel ca și Turnul Alb, ca fortificație independentă amplasată în afara zidurilor cetății. Situat la mică distanță de Bastionul Fierarilor, pe o stâncă a dealului Warthe, Turnul Negru domina Șcheii Brașovului cu dimensiunile sale. El avea rolul de a împiedica apropierea dușmanilor de zidurile orașului, care aici erau la mai puțin de 5 m de stâncă. Construcţia a apărut odată cu ridicarea zidurilor de apărare a oraşului, în secolul al XIV-lea. Turnul poseda un sistem de legătură cu Cetatea Braşov, printr-un pod mobil ce ajungea până la Bastionul Fierarilor. Acoperişul iniţial, de formă piramidală, a fost distrus de un trăsnet, la 23 iulie 1559, dar şi de incendiul ce a avut loc în 1689. Numele monumentului, Turnul Negru, vine de la zidurile, care în urma intemperiilor şi a incendiului, s-au înnegrit. După un alt incendiu, cel din 1696, când este din nou lovit de trăsnet, turnul a fost refăcut, conform unei stampe, în 1735. În timpul epidemiei de ciumă care a lovit şi Braşovul în 1756, Turnul Negru a fost folosit pe post de adăpost şi punct de pază pentru paznicii cordonului sanitar din jurul orașului. În caz de primejdie, un lanț gros de fier între stâncă și bastion oprea comunicația cu Dupăzidurile de Jos. Atunci avea să fie ultima oară când turnul îndeplinea funcţia de strajă a oraşului. Interiorul Turnului Negru este alocat unei expoziții pavilionare a Muzeului Județean de Istorie Brașov, expoziție ce găzduiește artefacte concepute de meșteșugarii din breslele fierarilor, cositorilor sau armurierilor din perioada medievală a Brașovului. În prezent, ambele fortificații dețin câte un punct muzeal.

Cetățuia de pe Strajă
Un punct important de apărare, situat însă în afara cetăţii Braşovului, era Cetăţuia de pe Strajă, sau Dealul Cetăţii, cum e numit astăzi. La începutul secolului XV, aici exista doar un turn de veghe, care a fost completat în 1524 cu un bastion de lemn cu patru turnuri. Distrus în 1529 de armata lui Petru Rareş, în locul lui au fost înălţate, un sfert de veac mai târziu, ziduri de piatră şi au fost săpate şanțuri. Un incendiu din 1618 i-a adus grave avarii, astfel că, în 1625, cetatea a fost refăcută aproape în întregime. În 1627 a fost săpată în interior o fântână de 81 m. La 1630, cetăţuia capătă cele patru bastioane de la colţuri. Pierzându-şi importanţa în secolul XVII, a slujit drept depozit şi mai apoi de cazarmă pentru plăieşi. De aceea, într-o vreme, dealul s-a numit Dealul Plăieșilor. Din secolul XVIII și până în 1954 a servit și drept închisoare, apoi depozit pentru Arhivele Statului din Brașov până în 1975, pentru ca din 1981, după o amplă restaurare să devină un complex turistic cu specific medieval. În prezent, din cauza incertitudinii cu privire la dreptul de deținere și exploatare a monumentului, accesul în interiorul cețății a fost interzis, dar plimbarea pe deal, drumul până la edificiu, precum și panorama asupra orașului Brașov, fac ca acest obiectiv să rămână de neratat penru un turist.
Pentru cei ce își doresc să pășească pe străzile celui mai vechi cartier de români din Brașov, trebuie să ajungă în Șchei. Aici veți găsi și respira istorie pe fiecare cotlon și străduță. Cartierele Șchei și Prund sunt încărcate de povești. Aici puteți vizita Prima Școală Românească, Biserica Sfântului Nicolae din Șchei și Biserica Sfânta Treime de pe Tocile, din același cartier. Iar dacă pașii vă vor purta mai sus, pe străduțe, veți ajunge într-un alt loc plin de legende. Pietrele lui Solomon.
Și dacă ne credeți pe cuvânt, Brașovul mai ascunde o mulțime de secrete ascunse prin vechi colțuri de oraș, după garduri și arbori seculari sau chiar la vedere. Trebuie doar să fiți atenți. Un oraș care vă cheamă mereu și mereu să îi descoperiți comorile, legendele, poveștile și clădirile. Biserica Sfântului Bartolomeu, Bastionul Țesătorilor, care este și muzeu, precum și celelalte bastioanele rămase în picioare de-a lungul zidului vechii Cetăți a Brașovului, ruinele de pe vârful Tâmpa a Cetății Brașovia, Troițe și Crucea Mușicoiului, și lista ar mai continua. Un oraș care nu se termină niciodată de vizitat!