Project Description

Bran – Simon (800 m) – Plaiul lui Lom – Poiana Guțanului (1.460 m) – Șaua Strunga (1.909 m) – Cabana Padina (1.525 m)

Marcaj: Bandă Roșie
Durata: 7 ore
Traseul este nerecomandat pe timpul iernii.

De la Bran (castel) urmăm şoseaua naţională spre Giuvala până în dreptul Văii Şimonului, de unde o părăsim, îndreptându-ne la stânga, spre sud, pe drumul ce străbate Satul Şimon, de-a lungul Văii Şimonului. După o oră ajungem la capătul de sus al satului la confluenta acestei văi cu Valea lui Lambă. De aici părăsind V. Şimonului, prindem la dreapta drumul larg ce urmează, în urcuş uşor, Plaiul lui Lom, iar în continuare, şi după cca. 45 min, Plaiul Pleaşa, unde se uneşte cu drumul ce vine din dreapta, dinspre comunele Moeciul de Sus şi Moeciul de Jos.
După un urcuş lung, însă uşor, prin pădure, ieşim la gol în Poiana Guţanului, punct din care se deschide o privelişte de o covârşitoare măreţie asupra căldărilor Văii Gaura, Culmii Scara şi întinsului abrupt al Strungii care ia sfârşit la sud, în curmătura semicirculară a Pasului Strunga.
Din Poiana Guţanului drumul continuă în urcuş direct, traversează Vâlcelul Ţapului, după care urmează de-a coasta, pe sub abruptul Muntelui Grohotişul, la poalele căruia se întind mari grohotişuri mobile. Drumul se apropie treptat de baza abruptului şi după cca. 1½ ora din Poiana Guţanului conduce prin bolovănişuri, în Şaua Strunga ce constituie din punct de vedere geologic una dintre cele mai interesante zone din Bucegi.
Din Şaua Strunga drumul coboară spre SE prin pajişti largi, în lungul unei ravene, apoi se îndreaptă curând către stânga, de-a coasta, pe sub stâncării de calcare albe dezagregate de eroziuni. După cca. 15 min lăsăm în stânga o variantă care urmează flancul sudic al Muntelui Colţi şi continuăm coborâşul spre dreapta, în lungul unei padini întinse. După o oră din Şaua Strunga, drumul se abate brusc către dreapta, iese pe faţa Văii Coteanului şi continuă pe sub stâncării de conglomerate, după care se îndreaptă spre nord şi ajunge curând în spatele Cabanei Padina.

Foarte important

 • De câte ori doriți să plecați în drumeți pe trasee montane, indiferent de experiența și condiția fizică a dumneavoastră, anunțați înainte de intenția de a pleca pe munte! Este recomandat să o faceți la plecarea din unitatea de cazare, fie vorbind cu administratorul acesteia, fie cu persoane cunoscute, dar care să vă cunoască intenția, traseul și punctul de destinație. Astfel, aceste persoane vor ști unde ați plecat, timpul optim de întoarcere în unitatea de cazare și în caz de urgență (cum ar fi lipsa dumneavostră sau a grupului) vor alerta și vor colabora cu autoritățile și echipele de salvare dând informații prețioase acestora.

 • Plecați în grup. Nu este recomandat să fiți pe munte singur!

 • Plecați pe trasee conforme cu condiția fizică a dumneavostră și doar echipați corect și adecvat acestor drumeții. Nu adidași, teniși, îmbrăcăminte din jeans, strâmtă sau incomodă.

 • Nu subestimați dificultatea și durata traseelor montane!

 • Niciodată nu părăsiți marcajele traseelor! Fiți mereu atenți la acestea pentru a nu vă rătăci.

 • Pregătiți-vă rucsacurile de drumeție conform cu durata și tipologia de traseu, precum și cu premisa că nu veți găsi apă sau alimente hrănitoare pe drum. Proviziile sunt necesare și salvatoare de vieți.

 • Nu consumați băuturi alcoolice, nu fumați pe drum și alimentați-vă corect mai ales dacă veți depune un efort considerabil. Hidratarea se va face ideal, la plecarea și sosirea de pe traseu. Dacă simțiți nevoie, luați o pauză pe traseu, dar nu încetiniți ritmul și nu amânați sosirea la destinație. Gestionați-vă corect timpii de dus, staționat și întors.

 • Informați-vă corect cu privire la starea drumurilor, a traseelor, a prognozei meteo din zona în care doriți să călătoriți și asta numai de pe site-uri autorizate, oficiale și de încredere.

 • Plecați la drum cu bateriile telefoanelor mobile încărcate!

 • Oricând apelați cu încredere la SALVAMONT, fiți la curent cu numerele de telefon, cu unitățile zonale ale acestora.

 • În caz de pericol apelați numărul de urgență 112!

Recomandăm ca hărțile traseelor montane pe care doriți să le parcurgeți să fie accesate doar de pe site-urile de specialitate și actualizate. Foarte important, Google Maps NU este o aplicație actualizată cu traseele montane/ indicații de orientare pe munte, etc.

Recomandăm site-uri de tipul: www.muntii-nostri.ro sau www.visitbran.com

Descrierile și informațiile cu privire la traseele montane de pe site-ul www.muntelerece.ro au fost preluate de pe site-urile:
www.muntii-bucegi.ro
www.muntii-nostri.ro
www.emunte.ro