Project Description

Bran – Poarta – Clincea – Cabana Omu

Marcaj: Bandă Roșie
Durată: 7½ ore – persoane începătoare sau 5½ – 6½ ore – persoane antrenate
Traseu nerecomandat pe timpul iernii.

Pornind din Bran pe şoseaua comunală ce străbate Satul Poarta, ajungem după ½ oră în punctul denumit „La Podul Oprişului”, unde lăsăm în dreapta drumul care urcă spre Vf. Omu prin Ciubotea sau prin Valea Gaura.
De la ramificaţie continuăm spre stânga, având în faţă vastul decor al versantului nordic al Bucegilor, şi ieşim curând pe Muchia Buricii. De-a lungul ei, în urcuş, lăsăm în urmă o şa largă, iar din marginea de sus a unei poiene părăsim muchia şi coborâm spre stânga, de-a coasta, la obârşia unui pârâu. Drumul se abate brusc la stânga, iar după ce traversează pârâul V. Seci, iese după un urcuş, la început foarte înclinat, în Muchia Pănicerului. În continuare, urmând clinul estic al muchiei, drumul conduce în Poiana Pănicerului, iar în lungul coamei şi după un ocol spre dreapta, în Poiana Zănoaga. Din poiană ieşim, după un urcuş pe alocuri pronunţat, în coamă, de-a lungul căreia, prin rarişti, ajungem în Poiana Clincii. Poteca şerpuieşte pe ambele flancuri, trece o porţiune de creastă străjuită de turnuleţe de piatră (punctul „La Stânci”), după care, în urcuş de-a coasta, pe flancul sudic, lasă jos, în dreapta, Turnul Clincii. Ieşind din nou în culme, drumul păstrează linia de creastă, iar după cca. ¼ oră o părăseşte definitiv, trecând prin pajişti largi şi înierbate, pe faţa sudică a Culmii Clincea.
Curând poteca traversează un vâlcel cu bolovăniş din obârşia Văii Urlătoarea Clincii; urmând apoi versantul vestic al Muntelui Ţigăneşti, urcă de-a coasta, trece peste câteva şiştoace şi pe sub o zonă de stâncării, după care, printre pâlcuri de smirdar, ajunge în Culmea Ţigăneştilor.
Din acest punct privirea cuprinde spre est, dincolo de V. Ţigăneşti, Creasta Padina Crucii; pe planul următor, coama arcuită a Bucşoiului, la dreapta, în creastă, Vf. Padina Crucii, bloc imens de calcare albe, iar în fund, spinările Postăvarului şi Pietrei Mari. Continuând drumul spre dreapta, în urcuş uşor, pe creastă, ajungem în Şaua Ţigăneşti, din care se desprinde la stânga poteca spre Mălăeşti.
Ramificaţie spre Cabana Mălăeşti prin V. Ţigăneşti. Marcaj bandă galbenă. Părăsind creasta, urmăm spre stânga poteca ce coboară pe flancul dinspre V. Ţigăneşti. Din fundul văii drumul urcă în diagonală clinul Padinii Crucii, traversează creasta şi apoi coboară repede, printre stâncării şi jnepenişuri, în V. Mălăeşti, la Cabana Mălăeşti (1720 m).
De la ramificaţie, urcând înainte către sud, revenim pe culme (stâlp de marcaj), de unde apare spre est Vf. Omu.
Poteca străbate în continuare zona frământată a Ţigăneştilor, ocoleşte pe la bază Turnul Ţigăneşti, intră în hornul „La Scară”, iar de aici, printr-un urcuş pieptiş şi scurt, iese din nou pe culme şi ajunge curând pe platoul Vârfului Scara (stâlp de marcaj). Este locul de unde se deschide un orizont larg peste întinderile Bârsei şi Culoarului Branului cu mii de aşezări risipite pe coaste şi văi, deasupra cărora străjuieşte arcul de calcare al Pietrei Craiului: departe, zărim către vest spinările Făgăraşului, către est, coamele Postăvarului şi Pietrei Mari, iar pe un plan mai îndepărtat, cupola albă a Ciucaşului.
Din dreptul Vârfului Scara (2421 m) care rămâne în dreapta, poteca începe să coboare spre est, pe sub creastă şi conduce curând deasupra Hornului Mare al Ţigăneştilor, prin care zărim la mare adâncime fundul Văii Ţigăneşti. Continuăm uşor pe flancul sudic al crestei, care culminează cu două blocuri de calcare albe (cel dinspre est, Vf. Padina Crucii), şi după cca. 10 min ajungem în Curmătura Hornurilor, la obârşia Hornului Mare al Mălăeştilor (accesibil), deasupra căldării superioare a Văii Mălăeşti, unde întâlnim venind din dreapta drumul (marcat cu cruce roşie) de la Bran prin V. Gaura. Curând trecem pe la obârşia Hornului Mic (inaccesibil), prin care se zăreşte în vale Cabana Mălăeşti. Urcăm uşor pe flancul sudic şi ieşim din nou pe creastă, unde întâlnim la mică distanţă drumul ce vine din stânga, din V. Mălăeşti. De aici, în urcuş uşor şi continuu, ajungem la Cabana Omu (2507 m).

Foarte important

 • De câte ori doriți să plecați în drumeți pe trasee montane, indiferent de experiența și condiția fizică a dumneavoastră, anunțați înainte de intenția de a pleca pe munte! Este recomandat să o faceți la plecarea din unitatea de cazare, fie vorbind cu administratorul acesteia, fie cu persoane cunoscute, dar care să vă cunoască intenția, traseul și punctul de destinație. Astfel, aceste persoane vor ști unde ați plecat, timpul optim de întoarcere în unitatea de cazare și în caz de urgență (cum ar fi lipsa dumneavostră sau a grupului) vor alerta și vor colabora cu autoritățile și echipele de salvare dând informații prețioase acestora.

 • Plecați în grup. Nu este recomandat să fiți pe munte singur!

 • Plecați pe trasee conforme cu condiția fizică a dumneavostră și doar echipați corect și adecvat acestor drumeții. Nu adidași, teniși, îmbrăcăminte din jeans, strâmtă sau incomodă.

 • Nu subestimați dificultatea și durata traseelor montane!

 • Niciodată nu părăsiți marcajele traseelor! Fiți mereu atenți la acestea pentru a nu vă rătăci.

 • Pregătiți-vă rucsacurile de drumeție conform cu durata și tipologia de traseu, precum și cu premisa că nu veți găsi apă sau alimente hrănitoare pe drum. Proviziile sunt necesare și salvatoare de vieți.

 • Nu consumați băuturi alcoolice, nu fumați pe drum și alimentați-vă corect mai ales dacă veți depune un efort considerabil. Hidratarea se va face ideal, la plecarea și sosirea de pe traseu. Dacă simțiți nevoie, luați o pauză pe traseu, dar nu încetiniți ritmul și nu amânați sosirea la destinație. Gestionați-vă corect timpii de dus, staționat și întors.

 • Informați-vă corect cu privire la starea drumurilor, a traseelor, a prognozei meteo din zona în care doriți să călătoriți și asta numai de pe site-uri autorizate, oficiale și de încredere.

 • Plecați la drum cu bateriile telefoanelor mobile încărcate!

 • Oricând apelați cu încredere la SALVAMONT, fiți la curent cu numerele de telefon, cu unitățile zonale ale acestora.

 • În caz de pericol apelați numărul de urgență 112!

Recomandăm ca hărțile traseelor montane pe care doriți să le parcurgeți să fie accesate doar de pe site-urile de specialitate și actualizate. Foarte important, Google Maps NU este o aplicație actualizată cu traseele montane/ indicații de orientare pe munte, etc.

Recomandăm site-uri de tipul: www.muntii-nostri.ro sau www.visitbran.com

Descrierile și informațiile cu privire la traseele montane de pe site-ul www.muntelerece.ro au fost preluate de pe site-urile:
www.muntii-bucegi.ro
www.muntii-nostri.ro
www.emunte.ro