Project Description

Bran – Valea Ciubotea – Vârful Scara (2.422 m) – Vârful Omu (2.505 m)

Marcaj: Triunghi Galben
Durata: 7 ore
Traseu periculos pe timpul iernii.

Traseul porneşte din şoseaua naţională Braşov-Câmpulung, de la ramificaţia şoselei comunale spre satul Poarta-Bran. Urmăm această şosea spre SE, prin sat şi după cca. ½ oră ajungem în punctul „Podul Oprişului”, unde lăsăm la stânga drumul spre Vf. Omu prin Clincea.
Traseul nostru continuă spre dreapta, în lungul Văii Poarta, pe drumul carosabil, printre case şi fâneţe. Peisajul e dominat de culmile versantului transilvănean al Bucegilor. Drumul iese curând din sat urmând firul Văii Poarta, trece prin rarişti, iar după 45-50 min de la Podul Oprişului ajunge în dreptul unui stâlp indicator, unde se desparte poteca spre Vf. Omu prin V. Gaura (marcaj cruce roşie). Traseul nostru urmează drumul carosabil la stânga, în lungul apei, şi după 20-25 min de la ramificaţie traversează V. Urlătoarea Clincii. De aici, după 120 paşi, părăsim valea, prinzând spre stânga poteca ce urcă pieptiş pe o coamă largă, şi ieşim în Poiana Ciubotei de Jos. Din marginea de sus a poienii urmăm poteca ce urcă de-a coasta, pe faţa dinspre V. Urlătoarea Mică. Trecând printr-o zonă de stâncării, poteca urcă pronunţat şi după 45-50 min din Poiana Ciubotei de Jos ajunge în Poiana Ciubotei de Sus, de unde V. Urlătoarea Mică ia numele de V. Ciubotei sau Căţunul Ciubotei. Dincolo de vale, în dreapta, se ridică sălbatic peretele şi Colţii Ciubotei. Trecem pe sub o zonă de stâncării cu jnepeni, iar după cca. ½ oră din poiană ieşim într-o mică şa, în marginea de jos a căldării mijlocii a văii. În fund, deasupra obârşiilor văii, se înalţă culmea ferestruită de ţancuri stâncoase a Colţilor Ţigăneşti, străjuită de silueta Turnului Ţigăneştilor.
Urmând fundul căldării, urcăm de-a coasta pe malul drept al văii (stânga cum urcăm). Poteca traversează apoi firui văii, urcă pipetiş coasta care formează treapta dintre căldarea mijlocie şi superioară şi iese pe pragul acesteia din urmă, în Căţunul Ciubotei înainte, în pereţii ce închid căldarea, se observă un imens bloc de calcare prins în masa conglomeratelor.
Continuăm în urcuş uşor pe platforma căldării, ţinând aproape de marginea din dreapta, şi după 15 min de la intrarea în căldare ne apropiem mult de peretele din fund, de unde traseul se orientează brusc către dreapta şi înapoi, spre vest (atenţie la marcaj), ieşind din căldare pe o muchie, în dreptul unui stâlp de marcaj.
Drumul trece mai departe, în urcuş direct de-a lungul muchiei, având mereu în dreapta „Faţa Frumoasă”, coastă largă podită cu întinse covoare de smirdar, iar după cca. 1 oră de la ieşirea din căldare ajunge în Culmea Scara, pe platforma largă a Podului Spintecăturilor. Spre est, nu departe, se înalţă Vf. Scara (2421 m).
Din Culmea Scara continuăm în urcuş foarte uşor de-a coasta şi întâlnim venind din stânga drumul de la Bran, prin Clincea (stâlp indicator). Urcuşul încetează în marginea platoului Vârfului Scara.
Urmând Culmea Scara, drumul coboară pe sub creastă, trece curând pe deasupra Hornului Mare al Ţigăneştilor, prin care se zăreşte fundul Văii Ţigăneşti, şi în coborâş uşor pe flancul sudic al crestei ajunge în Curmătura Hornurilor, la obârşia Hornului Mare al Mălăeştilor (accesibil), unde întâlneşte venind din dreapta poteca (marcată cu cruce roşie) de la Bran prin V. Gaura. Drumul urcă de aici uşor, lasă în stânga Hornul Mic (inaccesibil), iar mai departe, şi în aceeaşi direcţie, poteca spre Mălăeşti (marcaj bandă albastră), după care ajunge curând la Cabana Omu (2507 m).

Foarte important

 • De câte ori doriți să plecați în drumeți pe trasee montane, indiferent de experiența și condiția fizică a dumneavoastră, anunțați înainte de intenția de a pleca pe munte! Este recomandat să o faceți la plecarea din unitatea de cazare, fie vorbind cu administratorul acesteia, fie cu persoane cunoscute, dar care să vă cunoască intenția, traseul și punctul de destinație. Astfel, aceste persoane vor ști unde ați plecat, timpul optim de întoarcere în unitatea de cazare și în caz de urgență (cum ar fi lipsa dumneavostră sau a grupului) vor alerta și vor colabora cu autoritățile și echipele de salvare dând informații prețioase acestora.

 • Plecați în grup. Nu este recomandat să fiți pe munte singur!

 • Plecați pe trasee conforme cu condiția fizică a dumneavostră și doar echipați corect și adecvat acestor drumeții. Nu adidași, teniși, îmbrăcăminte din jeans, strâmtă sau incomodă.

 • Nu subestimați dificultatea și durata traseelor montane!

 • Niciodată nu părăsiți marcajele traseelor! Fiți mereu atenți la acestea pentru a nu vă rătăci.

 • Pregătiți-vă rucsacurile de drumeție conform cu durata și tipologia de traseu, precum și cu premisa că nu veți găsi apă sau alimente hrănitoare pe drum. Proviziile sunt necesare și salvatoare de vieți.

 • Nu consumați băuturi alcoolice, nu fumați pe drum și alimentați-vă corect mai ales dacă veți depune un efort considerabil. Hidratarea se va face ideal, la plecarea și sosirea de pe traseu. Dacă simțiți nevoie, luați o pauză pe traseu, dar nu încetiniți ritmul și nu amânați sosirea la destinație. Gestionați-vă corect timpii de dus, staționat și întors.

 • Informați-vă corect cu privire la starea drumurilor, a traseelor, a prognozei meteo din zona în care doriți să călătoriți și asta numai de pe site-uri autorizate, oficiale și de încredere.

 • Plecați la drum cu bateriile telefoanelor mobile încărcate!

 • Oricând apelați cu încredere la SALVAMONT, fiți la curent cu numerele de telefon, cu unitățile zonale ale acestora.

 • În caz de pericol apelați numărul de urgență 112!

Recomandăm ca hărțile traseelor montane pe care doriți să le parcurgeți să fie accesate doar de pe site-urile de specialitate și actualizate. Foarte important, Google Maps NU este o aplicație actualizată cu traseele montane/ indicații de orientare pe munte, etc.

Recomandăm site-uri de tipul: www.muntii-nostri.ro sau www.visitbran.com

Descrierile și informațiile cu privire la traseele montane de pe site-ul www.muntelerece.ro au fost preluate de pe site-urile:
www.muntii-bucegi.ro
www.muntii-nostri.ro
www.emunte.ro